VINE A L’ARXIU!

PLAYBACK

Cartell del Playback a Castelló d'Empúries, 1983.

Cartell del Playback a Castelló d’Empúries, 1983.

Castelló d’Empúries té una llarga tradició en música i danses tradicionals. En els darrers anys, l’Escola Municipal de Música Antoni Agramont i l’Esbart dansaire n’han estat els màxims promotors. Per aquest motiu volem recordar, a través de les gravacions d’en Jaume Canet Caussa, els playbacks que es van fer a Castelló d’Empúries durant els anys 80. Els organitzadors d’aquests festivals eren l’Associació de Radioaficionats, Càritas Parroquial i l’Associació de Lluita contra el Càncer, de manera que l’espectacle es convertia en un acte benèfic. Els playbacks i les coreografies les dissenyaven els mateixos intèrprets que després actuaven. El vídeo que us mostrem avui es va enregistrar el dia 24 de maig de l’any 1985 a la sala municipal. Tot i que l’enregistrament és més llarg, només n’hem seleccionat dos fragments. Al primer es parodia una actuació de Lina Morgan i al segon es reprodueix la cançó Rivers of Babylon del grup Boney M.

Cartell del Playback de Castelló d'Empúries, 1986.

Cartell del Playback de Castelló d’Empúries, 1986.

L’enregistrament més antic que es conserva a l’Arxiu Municipal de Castelló d’Empúries és de l’any 1983 i es tracta d’un playback que es va fer a la discoteca Scopas. D’altra banda, el més recent que es conserva és de l’any 1988. Tanmateix aquest tipus d’actuació s’ha continuat fent, ja que actualment els nois i noies de l’INS de Castelló d’Empúries encara n’organitzen, coincidint amb el final de curs.

A banda d’aquests audiovisuals, també es conserven cartells i fullets de mà amb les programacions dels playbacks de diferents anys. Malauradament no tenim cap fotografia, per la qual cosa convidem a totes les persones que en conservin a portar-les a l’arxiu. Des d’aquí en farem una còpia digital que quedarà dipositada a la col·lecció fotogràfica del centre.

L’Arxiu Municipal de Castelló d’Empúries recupera, conserva i difon documents relacionats amb el municipi. Per això totes aquelles persones que disposin de documents de qualsevol tipus i suport, com ara cartes, llibres, dietaris, fotografies, cartells, fullets, revistes, etc. i no les vulguin més a casa, que recordin que les poden portar a l’arxiu.